HISTORIE

Haarlem 1868, een rijke historie.

Ons familiebedrijf Slenders Wasserij Stomerij vindt haar oorsprong in de tijd dat niemand in het bezit is van een wasmachine. Wasserijen waren heel gebruikelijk, met name in onze regio vanwege het schone water uit de duinen.

In 1868 kocht de ‘eerste’ Slenders een stomerij op de Scheepmakersdijk in Haarlem. Ons huidige bedrijf is terug te leiden naar deze koop! Middels het overdragen van kennis van vader op zoon/dochter staat vandaag nog een Slenders aan het hoofd van onze onderneming, Nicolette Slenders.

historie

Het bedrijf is in haar lange geschiedenis meerdere keren verhuisd binnen Haarlem.
Na de periode op de Scheepmakersdijk verhuisde het bedrijf in 1930 naar de Pieter Maritzstraat. Na de oorlog worden de activiteiten samengevoegd met Wasserij De Zwaan in Bovenkerk. Deze wasserij is ook in handen van een Slenders, twee neven staan nu aan het roer.

Filmpje over Wasserij de Zwaan

Echter door groei van het klantenbestand, groeiden ook problemen in de productie. Men deed in die tijd de was voor Mevrouw Jansen met haar kleine wasje, maar tegelijk ook de honderden kilo’s wasgoed per dag van het Krasnapolsky Hotel. Dit bleek niet goed samen te gaan, de kwaliteit kon niet voor alle partijen gewaarborgd worden.

Als gevolg daarvan vond er een afsplitsing plaats. Alle particuliere klanten en kleine bedrijfswassen werden ondergebracht in een nieuw bedrijf: Slenders Wasverzorging. Dit bedrijf opende in 1980 in de van Zeggelenstraat en zo was Slenders weer terug in Haarlem! Opnieuw groeide het klantenbestand, met name door het overnemen van Wasserij Het Noorden in de Timorstraat in Haarlem (1988). Niet veel later volgde de overname van een wassalon in Santpoort-Noord, waardoor we eventjes 3 vestigingen hadden. Aan de overkant van onze wassalon aan de Terrasweg in Santpoort -Noord komt in 1990 een groot pand vrij zodat we alle filialen opdoeken en het bedrijf verhuizen naar Santpoort-Noord.

Na 2000 nemen we klanten over van Wasserij van de Vaart in Amsterdam, Wasserij Het Raadhuis in Vijfhuizen, Klein Maar Rein in Westzaan, Newasco van Houten uit Heemstede en Gerard Best uit Nederhorst den Berg.

Op dat moment zijn wij niet meer de wassalon uit Santpoort-Noord maar verzamelen dagelijks meerdere bussen was- en stoomgoederen in een groot rayon. Wij rijden van Zaandam tot en met Leiden en van Zandvoort tot en met Amsterdam en Utrecht. Hier staan alle plaatsnamen waar wij nu wekelijks komen op een rijtje.

In 2009 gaan we uit onze 2 panden aan de Terrasweg en brengen alle afdelingen onder in een prachtig gerenoveerd pand, ook in Santpoort-Noord, aan de Narcissenstraat 4. Hier staan al onze moderne machines en we richten een stijlvolle winkel in. Zo kunnen wij nog beter aan de wensen van de klanten voldoen. In datzelfde jaar nemen wij ook nog in Heemstede een winkel over van onze collega Newasco en hebben wij voor het eerst sinds jaren weer een filiaal.

Onze grootste klandizie komt van particulieren. Sinds de afsplitsing van Wasserij De Zwaan in 1980 is dat onze specialiteit geworden. De particuliere was kent ook de grootste uitdaging. De klant doet gordijnen, sokken en kostbare dekbedovertrekken in één waszak en wij zorgen dat alles op de beste manier gereinigd en gestreken wordt.

Onze klanten bestaan uit werkenden die graag het bedlinnen en de overhemden fris en gestreken thuisbezorgd krijgen, gepensioneerden die zelfstandig wonen en de was lekker uitbesteden, of mensen die woonachtig zijn in een zorginstelling voor wie het allemaal niet meer zo makkelijk gaat.
Maar ook bedrijven die op zoek zijn naar kwaliteit weten ons te vinden, zij vertegenwoordigen inmiddels zo’n 30% van onze omzet.

servicepaspoortDe afgelopen jaren hebben wij ons nóg meer gespecialiseerd in het verzorgen van de was voor gezinnen en alleenstaanden. En met succes! Onze huidige service sluit nauw aan bij de diensten van enkele partners, zoals bijvoorbeeld de thuiszorg van Zorgbalans, de spoeddienst Hotel Thuis en De Compaan (tablet voor ouderen). Maar ook met de Amstelring Ledenservice hebben we een samenwerkingsovereenkomst gesloten, waardoor we in Amstelveen weer een begrip aan het worden zijn. Door deze aanpassingen zijn we 150 jaar later, in een tijd dat ieder huishouden in het bezit is van een wasmachine, nog steeds van grote waarde voor onze particuliere klanten.